Nadelen

Een lijstje van nadelen:

 1. Fijnstof uitstoot (kankerverwekkend). De filters houden de uitstoot van fijnstof niet tegen. Sterker nog de fijnstof wordt er nog fijner van. En, hoe fijner hoe gevaarlijker. Er zijn filters die beter werk verrichten maar die zijn nog onbetaalbaar. Deze centrale doet het met de eenvoudige versie. Het is naïef om te denken dat je hier geen last van hebt als je buiten de 100 meter van de centrale bent.  Er is inmiddels genoeg info bekend over bestaande installaties waar 30 x hogere concentraties worden gemeten. Lees het artikel 'Klachten over biomassacentrale Stadshagen' en bekijk het filmpje op De Stentor.
  Meer info vind je in het artikel 'Advies aan overheid: bestrijd milieuonvriendelijke en ongezonde houtkachels' in de Volkskrant en op Longfonds.nl.
   
 2. Stankoverlast zeker bij geen wind.
   
 3. Geluidsoverlast; de stoomketels maken veel geluid!! Er wonen mensen in de directe omgeving soms minder dan 50 meter.
   
 4. Transportoverlast extra vrachtwagens, ook voor schoolgaande jeugd naar Z’meer.
   
 5. Waar komt het hout vandaan? Zie uitzending Zembla 'Bos als brandstof'. Hier in de wijde omtrek is niet genoeg hout. In elk geval niet voor 4 vrachtwagens per dag, 12 jaar lang. Dat is ronduit lachwekkend. Wij zijn dus heel benieuwd hoe de ondernemers aan hun hout komen. Voor duurzaam hout zou het toch uit de regio moeten komen. Niet uit Zweden of Amerika, waar er speciaal bossen gekapt worden voor deze zogenaamde pallets.
   
 6. Co2 uitstoot (Co2 neutraal onzin) een boom verbrand sneller dan we nieuw kunnen aanpoten en laten groeien, het is naïef om te denken als het hout uit Zweden of Canada komt dat de Co2 uitstoot hier in NL de bomen helpt in Zweden of Canada.
   
 7. Subsidie; Een Bio Massa Centrale kan alleen financieel bestaan dankzij heel veel subsidie (SDE), die grotendeels wordt opgebracht door de inwoners via hun energierekening. In dit geval gaat het om 20 miljoen euro en voor wat? Voor het kappen van bossen elders, die we hier verstoken? Is dat een duurzame oplossing?
   
 8. Wind; Bij oosten wind zullen Ackerswoude en Klapwijk last ondervinden (hemelsbreed 1000mtr).
   
 9. Wind; In de zomer bij geen wind (geen windenergie) zal er stroom geproduceerd worden fijnstof zal direct neerdalen in een straal 100 á 200mtr.
   
 10. Geen duurzame oplossing!

Bezwaar maken >

Voor de directe gevolgen voor de volksgezondheid hoeft u alleen maar even een kijkje te nemen op de website van het Longfonds waar een discussie gaande is over het stoken van het houtkacheltje van particulieren.